Информация за Таро

Няколко думи и за самите карти…

Колодата се състои от 78 карти. Различаваме т. нар. “големи аркани” – 22 на брой, както и “малки аркани”, чийто брой възлиза на 56. Големите аркани, наричани още “емблематични” или “козове”, съдържат 21 номерирани карти (от I до XXI) и една без номер – “нулата”, позната под наименованието “Шутът”. Впрочем думата “аркан” произхожда от латински и означава “тайнство”.
56-те малки аркани включват четири основни символа или както ги наричат днес – “цвята”. Това са: мечове (днешните “пики”), жезли (“спатии”), бокали (“купи”) и монети (“каро”). Всеки символ съдържа 14 карти, които до голяма степен наподобяват съвременните.

За Таро е писано много. Книга на тази тема е написал и прочутият Папюс (псевдоним на Жерар Анкос), който се счита за най-големия окултист на XIX век. Той бил придворен ясновидец на Николай II. От руския царски двор бил прокуден чрез интриги и инсинуации от небезизвестния Распутин, който след това заел неговото място. Папюс ни е завещал книгата си “Марсилското Таро на циганите”, която издал през 1889 година.
Известният английски окултист Артър Едуард Уейт създава не само своя собствена колода, но и написва пояснителен текст към нея, известен като “Картинен ключ към Таро” (1910).
Цяла книга на тази тема написва и възпяваният от Съмърсет Моъм и “Бийтълс” мистик и окултист Алистър Кроули.


В наши дни съществуват какви ли не разновидности на класическите карти Таро – кабалистично Таро, езотерично Таро, Таро на вещиците, Марокански кралски фес, Таро на свещената роза, нордическо Таро, пражко Таро, астрологично Таро и т.н.
Картите Таро с основание се смятат за предшественици на съвременните карти за игра, но за разлика от тях Таро се използуват единствено и само за гадателство и предсказания. Изображението на всяка карта има символично значение.

Малките аркани са изцяло подчинени на четирите основни елемента. При гадаене с Таро могат да бъдат разтълкувани основни моменти от живота на човека. Картите могат да се подреждат и тълкуват като отделни етапи в развитието на личността. Съществуват различни системи за разбъркване, сечене и подреждане на картите. За най-ефикасните от тях ще стане дума в последната част на този трактат. Важно е обаче винаги едно – възможността да се предскаже бъдещето или да се намери отговор на даден въпрос.

Един от най-лесните, но и най-несигурни методи е подреждането на картите в група от седем под формата на голямо римско V. При многото възможни комбинации едва ли трябва да смятаме окончателното подреждане за случайно. Гадателите говорят дори за намесата на една по-висша сила, присъща само на гадателските карти Таро. Други смятат, че голяма роля играе нашето подсъзнание, което разполага с далеч по-големи възможности от съзнанието. Именно подсъзнанието ръководи ръката ни, която разбърква картите така, че в крайна сметка да изтеглим или желаната, или необходимата карта.

Трябва да се има пред вид, че картите Таро не дават еднозначни отговори от вида на “да” или “не”. . Друг голям изследовател на тези карти е казал: “Таро е огледало на нашата съдба.” Никога не забравяйте това!